American Virgin Island (USVI), Spanish Virgin Island og Puerto Rico.
mars 13, 2020 | Turbloggen | Ingen kommentarer
Så var vi på amerikansk jord, tidligere Dansk Vestindia, kjøp av USA for 25 milioner dollar i 1917. Her måtte vi alle møte opp for innsjekk. Vi la oss på bøye litt på utsiden av den lille byen, som var full av amerikanske turister. Det ble en skikkelig hamburger til lunsj (=middag), handling og klesvask. Og en god runde på Andreas i stekende hete, på jakt etter gass. Desverre ingen hell der. Og desverre ingen hell med luft på dykkeflaskene heller (Europeiske flasker var ikke godkjent for amerikansk påfyll). En passe sliten gjeng fulgte etter Terne opp til bukta Francis Bay på St. John, en godt beskyttet, romslig bukt, med mange ledige bøyer.
Tre netter ble vi på denne deilige plassen. Den ene formiddagen ble det skoleutflukt til en tidligere dansk sukkerplantasje, som lå et par kilometer inne på øya. Her fikk vi grundig innføring i driften av plantasjen av to hyggelige, amerikanere som jobbet som frivillig på område, og som tilbringer vintermånedene på USVI. De fortalte oss om hvordan sukkerrørene, som ble plantet i de bratte skråningene bak mølla, ble skrapet lag for lag inne i fyrhuset. Denne melassen var «avfall» som ble brukt til å lage til rom. Det endelige produktet, krystallisert sukker, ble sendt på skip til Danmark. Og nok en gang fikk vi innsyn i koloni- og slavetidens brutale historie.
På turen fikk vi også et lite glimt av den visstnok veldig sjeldne, røde pelikanen som holder til på øya (det er visst kun to her). Det var stas. Knotten gjorde sitt inntog siste kvelden, og vi telte opp 40 små stikk på en kløende Aurora dagen vi skulle dra. Vi andre var ikke å langt ifra vi heller.
Annaberg sugar mill Vindstille! Ruiner av slavenes hus
Neste bukt Christmas Cove utenfor St. Thomas var litt mer utsatt, men vi var heldige og fikk en bøye godt inne (litt for nærme knotten her og, men bedre rustet denne gang til å holde den ute). I disse to siste buktene har vannet vært så rolig om morgenen at det har føltes som å svømme en stille dag i innsjø. Helt nyydelig! Denne øya var like hel-privat som enkelte av de andre øyer vi har vært innom, og vi holdt oss for det meste i og mellom båtene, og koste oss med det. Og Pizzabåten PI lagde god pizza til oss den ene kvelden.
Honeymoon Bay var siste stopp på USVI. En litt artig bukt med et par koselige strandbarer, og «drive/walk in- mandagskino». Her ble vi to netter. Med skikkelig kakefest for Live 12 år i Magicus den ene dagen. Hurra!
Spanish Island
Tre timers seilas så var vi på ny øy. En liten trasketur gjennom den lille byen Culebra til flyplassen, for innsjekk av samtlige. Denne øya er også amerikansk, men var Spansk frem til slutten av den Spansk amerikanske krigen i 1898. Her går det i både engelsk og spansk, men hjerte er nok mer Spansk.. Amerikanerne brukte øya som en militærbase, og øya bærer preg av dette. Også i farvannet. Ankring er mange steder ikke trygt, og områder på land er gjerdet inn, med store skilt om «Peligro»(fare). Bøyene var for det meste opptatt eller for dagankring. Etter to dager og mye drøfting frem og tilbake, med vind og bølgevarsel den kommende uka, ble konklusjonen at nå tar vi et godt strekke for å ikke få det for travelt videre. Etter kort formiddagsstopp i San Juan på Puerto Rico, bare for bunkring desverre, vil kursen settes for Den Dominikanske Republikk…
Culebra Utflukt
Eller ikke! Da vi snakket med US Customs and Border Protection på Puerto Rico, frarådet de oss å reise til Den Domikanske Republikk. Her er det påvist coronasmitte, og vedkommende mente det ville kunne bli vanskelig for oss med innsjekk videre til nytt land. Så da ble det plutselig bråstopp på Puerto Rico. Vi hadde planer om å møte VakiVaki på Den Dominikanske Republikk, i en stor bukt hvor hvaler kommer for å føde på denne tiden av året. Så dengang ei. Vi har fulgt med på utviklingen de siste dagene og drøftet og vurdert hva vi gjør videre. Planen har vært å møte familie på Cuba i starten av april, nå må vi fortløpende vurdere hva som er klokt å gjøre.
San Juan i Puerto Rico er imidlertid ikke det værste sted å strande for en liten stund. Vi har nå ligget seks dager i marina, og koset oss med byliv, sett borg og gamleby, og en utflukstdag med leiebil rundt på øya, med både regnskog og grotter.
Kafé i San Juan Ice rolls, hjemmelaget is Gammel Spansk Festning
Aurora 12 år ble feiret i går fra morgen til kveld, med gaver på morgenen, kakefest med Terne på dagen, Starbucks-kakao og avsluttet med fantastisk italiensk midddag på La cuisina de Ivo. Årets, ja tilogmed fjorårets, beste middag. Anbefales!!
Så, nå har vi vektet og vurdert ulike alternativet. I morgen setter vi kursen for Bahamas. I dag har det vært full bunkring, gassbeholdere er kjøpt inn og fyllt opp, og dieseltanken er full, så nå kan vi klare oss i båten en lengre periode dersom vi blir nødt til det. Så håper vi å få et hyggelig møte med Bahamas.
Gøy med Jeep El Yunque National Forest Grottetur Cueva Ventana