Besøk med forsyninger

Home / Besøk med forsyninger

Besøk med forsyninger

oktober 18, 2019 | Turbloggen | Ingen kommentarer

Tirsdag morgen våknet barna til nytt besøk ombord. Farfar hadde kommet til Madeira på natten for en drøy uke ombord, med reservedeler, kaviar, tubeost og norsk akevitt i bagasjen. Heldigvis hadde han besøkt Madeira tidligere og var klar for å sette seil allerede første dag. Vi hadde lyst til å besøke La Palma på turen, den litt mindre kjente av Kanariøyene som ligger lengst vest. Siden han hadde retur fra Tenerife passet det bra. Varselet var bra for seiling, men i meste laget for en rolig og behagelig tur. Vi gikk med redusert seilføring første døgnet og måtte tidvis styre manuelt for å unngå for mye krenging og avvik på kursen i bølgene. Når ny og gammel sjø møtes på havet blir det noen topper som er høyere en snittet, en av disse brøyt rett bak båten og gav oss en skikkelig dytt.  Vi hadde 12-13 sekundmeter inn akten for tvers og god fart på båten, som plutselig krenget godt over og bølgen fylte cockpit med vann. Heldigvis retter den seg opp igjen med en gang og vannet finner veien hjem på egenhånd. Noe av vannet hadde imidlertid rent inn i den ene benken, så det måtte ordnes når vi kom til land. Resten av turen gikk veldig fint og utpå dagen kunne vi sette fulle seil for første gang på turen. 

La Palma er virkelig en flott øy. Marinaen var fin og vi hadde kun noen få minutters gange til et koselig lite sentrum. Første dag ble brukt til vask av båt og avsalting og tørk av innholdet i den ene benken. Vi gjennomførte også en liten befaring av nærområdet, slik at leiebil, resturanter og kolonial var kartlagt. 

Det er en god investering å leie bil på disse øyene (spesielt når gjesten betaler:) Det er flott å kjøre rundt og vi får sett mye på en dag eller to. Vi tok turen til regnskogen på nordsiden av øya. Her parkerte vi bilen og fikk oss en god tur opp på et utsiktspunkt som balanserte på en høy knivegg. Det kriblet i magen når vi gikk de siste meterne. «Ungene skal ikke opp der alene» sa farfar, som hadde gått i forveien det siste stykket og møtte oss på vei ned trappene. 

Senere på dagen fortsatte vi med bil opp til toppen av øya. Det var en lang tur på en svingete, bratt vei, men det var veldig gøy å se toppen av vulkankrateret på 2400 meter over skyene..

Dagene gikk fort og søndag var det på tide å reise videre. Vi hadde tenkt noen dager på le-siden av Tenerife før farfar skulle reise. Her hadde vi gjort litt for dårlig planlegging. Alle havner var fulle, de ville iallfall ikke ha seilere på besøk. «Commercial harbor only. Bananaboats, divingboats and charterboats. You can not stay here». Det ble en lang tur langs kysten, vi ble etterhvert nødt til å legge oss på svai i store bølger. Det var mørkt, endel bølger og kjettingen hadde etter vinddreiing lagt seg rundt den ene steinen som var i bukta. Ikke veldig imponerte over Tenerife den kvelden. Vi la ut litt ekstra kjetting, så det sluttet å nøkke i båten. Da vi våknet neste dag var det ganske idyllisk der vi lå i Spaghetti bay. Sjøen var rolig og vi lå i en liten lagune med hvit strand. Vannet var krystallklart og det var mye fisk rundt båten. Etter et par timer kom charterbåtene med badegjester og lange rekker med vannscootere, dette er tydeligvis en populær bukt:-) Det ble morgenbad, kaffe og litt Ruffen-skole før vi fortsatte jakten på et sted å ligge. Vi leste oss opp på at det ikke er lov å ligge på natt-anker på Tenerife, og det ble flere telefoner og nesten like mange skuffelser. Tilslutt fant vi heldigvis en marina, San Miguel, litt nordøstover på øya som sa de skulle ordne plass. Dette er den vindfulle delen av øya, så det blåste friskt, med mye bølger og motvind på vei til marinaen, som lå litt utenfor vår planlagte rute. På et tidspunkt gikk vi fra 6 til 1,2 knop. I marinaen ble vi møtt av behjelpelige karer som gav oss en håndsrekning. Etter 2. dag røyk moringstauet, så vi ble liggende inntil noen vannskutere siste døgnet. Det stresset ikke de ansatte i marinaen nevneverdig, og vi så ikke noe mer til dem i løpet av kvelden. Vi hadde strengt tatt ingen gode alternativer, så vi fendret opp og lå helt greit for natta. Området ved marinaen består i hovedsak av resorter og golfbaner. Kysten er vindfull og strendene i området består av lavasteiner. Det ble et par rolige dager i båten, med kortspill, god middag på resturanten i marinaen og storhandling på Mercadonaen 4 km oppi gata. Farfar satte seg på flyet hjem onsdag etter en hyggelig uke ombord.

Det var en imøtekommende og avslappet marina, men bortsett fra den kan vi vel si at Tenerife sør var den første skuffelsen på turen for oss. Vi hadde sett for oss å utforske øya fra noen havner på sør-vest siden, men det ble ikke helt som tenkt. Skulle vi besøkt øya på nytt, ville nok Santa Cruz vært et bedre valg og utgangspunkt for oss seilere.

I skrivende stund ligger vi i en bukt utenfor La Gomera. Vi hadde en reservasjon i marinaen San Sebastian fra neste uke, men reiste over en uke tidligere i håp om å ligge godt på svai som vi hadde lest og hørt var veldig flott. Forholdene var ikke veldig lovende for ankring i buktene her fant vi ut da vi kom frem, med veldig mye svell, men etter å ha blitt avvist med fullt i marinaen var det ikke så mange alternativene. Etter en urolig natt på svai med vind og bølger, har vi hatt en nydelig sol- og snorkledag i dag. Og vi har fått plass i marinaen og flytter oss inn så snart watermakeren er ferdig med dagens økt. Nå ser vi frem til å utforske denne øya og få besøk her neste uke av mommo og bestefar.

About Author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *