Litt mer av Portugal

Home / Litt mer av Portugal

Litt mer av Portugal

september 12, 2019 | Turbloggen | 4 kommentarer

Av Andreas

Etter noen varme dager i storbyen var det deilig å komme seg ut på havet igjen. Det er faktisk det store havet vi toucher, selv om det bare er snakk om en ettermiddagstur på 6 timer. Vi seiler rett syd og kommer til en liten vik sør og nesten helt ytterst på Azóila. Det er høye klipper, grotter i fjellet og ruiner etter et par gamle hus. Innerst i den lille vika er det også en liten strand. Perfekt. Her kunne vi snorkle, se på grottene og nyte utsikten rett ut i Atlanteren. Det beste av alt var at vi var helt alene i verden der ute. Vi hadde litt dårlig ankerfeste, men varselet var godt og vi kunne bare sette seil hvis det skulle blåse opp. Vi måtte bare ta sjansen, ikke ofte vi kan ligge sånn. Vi hadde en veldig fin kveld med bading, lørdagsgodt og kortspill under stjernene. Det var helt vindstille hele natten, men noe bevegelse blir det i båten på grunn av svell fra havet. Sent på kvelden kom det noen lokale huleboere og flyttet inn i den ene grotten som lå litt opp fra havet. Dette så så hyggelig ut at vi var inne på tanken om å la båten ligge et ekstra døgn og ta en natt i en grotte vi også. Det ble med tanken. Neste dag som startet med litt dårlig stemning over lettmatrosen sin forsvunnede våtdrakt, men ble snudd til en riktig fin dag med grottesafari, snorkling (uten våtdrakt) og en fredelig genakerseilas til en ankringsplass 30nm sydover. Vi beveger oss nå sakte mot Faro. Vi har møtt på Magicus igjen, veldig hyggelig etter en lengre periode på ulike steder nedover kysten. Sammen med Magicus har vi planlagt å besøke Marokko på veien til Madeira. Det er riktig nok ikke helt på veien, men kun et par hundre nautiske mil i differanse. En dråpe i havet på det store distanseregnskapet på denne turen. Terne seiler rett til Madeira (og er vel straks fremme i skrivende stund) og videre så til Kanariøyene, så nå blir det en stund til vi ser de igjen. 

Etter et kort nattstopp på svai i havnebyen Sines, fortsatte vi turen sydover til Sagres helt syd-øst i Portugal. Vi startet turen kl 0830 og heiste storseil og satte gennaker så snart vi var ute av havna. Utpå ettermiddagen økte vinden betraktelig, så siste stykket gikk vi med revet genoa. Vi hadde to alternativer, ankring i havn eller ankring i en bukt. Vi ville uansett få mye vind, men ikke bølger. Vi bestemte oss for å ligge i bukta, siden konsekvensene ville bli en tur ut på havet og ikke i moloen i tilfelle ankeret skulle miste taket. Vi ankret opp på 7 meters dybde og la ut 50 meter kjetting. Normen er ca 5 x dybden, noe ekstra hvis behov. Vi «fortøyer» kjettingen i kryssholtene i baugen, så vi avlaster vinsjen også bakker vi kraftig opp. 200kg kjetting spennes opp og stopper båten, da vet vi at vi har godt feste. Hvis vi derimot ikke får napp, drar vi ankeret etter oss, må eventuelt forsøke et annet sted. Vi fikk godt feste og fikk en god natt søvn, selv om vi hadde vind opp i 15m/s. På morgenkvisten blåste vinden fortsatt friskt og strandtur på den nydelige Algarve-stranden fristet ikke. Vi fikk testet hardværsfokka og fikk en frisk seilas inn til Lagos, som skulle vise seg å være en koselig ferieby. Jentene fikk badet i svømmebasseng og Andreas fikk tatt en riggsjekk og smurt opp dekk-og rigg utstyr. Vi fant også en båtbutikk som hadde et veldig bra utvalg, den beste vi har sett så langt. Ikke mye vi trengte, men noe blir det på «må-ha listen» og «tror-ikke-vi-får-tak-i-det på Grønland-listen». Prisene lå litt over de norske helt til vi kom til kassen. Da la de på 23% VAT og så lå prisene plutselig mye over de norske;-) Det er meldt litt roligere vær fremover, så vi håper å få noen fine dager i Algarve-området før Marokko.

About Author

4 Comments
 1. Ole Baartvedt

  Kjenner at påmønstrngsdatoen nærmer seg med stormskritt. Lenge siden jeg har hatt reisefeber så dette lover bra. Gleder meg til å se dere 🙋‍♂️😎

 2. kaare

  Da er det ikke lenge før dere forlater Europa og treffer det første kontinent av 3? I Havana ble jeg anbefalt Hemingway Marina, rett vest for Havana. Men de skulle se etter andre alternativer. Vi får bli enig om tidspunkt så sees vi på Cuba! Ser på vesselfinder at dere har kurs 157,7 og 6,2 knop hastighet. Hils Casablanca!

  • Andreas

   Så bra! Veldig kjekt med lokal anbefaling. Det blir veldig morsomt å oppleve Cuba sammen med dere! Havnen i Casablanca er stengt, så vi ligger i Rabat. Flott marina og spennende by. Fortsatt god reise.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *